Založ si blog

Prečo predseda odborovej organizácie Volkwagenu Zoroslav Smolinský protizákonne zadržiaval dokumentáciu?

Súd rozhodol, že predseda „Moderných Odborov Volkswagen“, pán Zoroslav Smolinský nezákonne zadržiaval dokumentáciu organizácie, v ktorej predtým pôsobil ako jej predseda („KOVO Volkswagen Slovakia)

Vzťahy v rámci organizáciami sú komplikované a stáva sa, že sa to skrátka prestane fungovať. Či už v pracovnej oblasti, v oblasti medziľudských vzťahov alebo riadenia v rámci firmy alebo inej organizácie. Stretávame sa s tým denno denne, organizácie vznikajú a zanikajú, delia sa, menia sa ich predstavitelia. V takýchto situáciách je častokrát nemožné to, aby boli spokojné obidve strany. V týchto prípadoch sa mnohokrát stáva, že nastupujú emócie, každá strana má svoj pohľad na danú situáciu a takáto zmena je sprevádzaná rôznymi konfliktami. Potom nastupujú potom rôzne možnosti riešenia sporu, osobne, ústne v najhoršom prípade príde na rad súd. Očividne to nie je iné ani v prípade odborárov v bratislavskom Volkswagene.

Povedzme si napríklad takýto príklad z praxe: Opustíš firmu a rozhodneš sa, že si založíš svoju vlastnú. S rovnakým predmetom podnikania. Tu naozaj nie je čo namietať, stáva sa to, zákon to umožňuje. Potom si stiahneš do novej firmy bývalých kolegov, zamestnancov (tomu sa určite vlastník firmy nepoteší, ale taký je život) a napokon, ak budú mať záujem, tak prečo nie. Ale problém nastane, keď odmietneš odovzdať svojmu bývalému zamestnávateľovi, zmluvy, faktúry, interné dokumenty, evidenciu o zamestnancoch atď. Hoci si už úplne iný subjekt, aj keď pôsobíš v rovnakej oblasti podnikania. A tváriš sa že je toto všetko je v najlepšom poriadku.

A prečo to spomínam? Takéto niečo sa stalo v bratislavskom Volkswagene medzi odborármi. Pán Zoroslav Smolinský bol vylúčený z odborov OZ KOVO Volkswagen Slovakia (tie sú momentálne v likvidácii) a založil si vlastné odbory – Moderné Odbory Volkswagen. Len akosi pri odchode zabudol, resp. odmietol odovzdať dokumentáciu pôvodnej odborovej organizácii, ku ktorej mal ako jej bývalý predseda prístup. Niekoľkoročné účtovníctvo, rôzne zmluvy dohody, evidenciu, súpis majetku atď. To že je to pre akúkoľvek organizáciu kľúčová a dôležitá dokumentácia, netreba asi bližšie rozoberať.

Spor o túto dokumentáciu skončil nakoniec na súde. A okresný súd rozhodol jednoznačne,  dokumentácia bola vzatá neoprávnene a musí byť vrátená. Tu sa natíska aké dôvody viedli pána Zoroslava Smolinského k nevráteniu tejto dokumentácie. Založenie novej odborovej organizácie a  jej vedenie je jedna vec, ale neodovzdanie a neoprávnené nakladanie s dokumentáciou predchádzajúcej organizácie je vec druhá. Veď ak ako bývalý predseda Základnej organizácie OZ KOVO Volkswagen Slovakia nemá čo skrývať alebo zatajovať, určite nemohol byť problém takúto dokumentáciu vydať. Podľa súdu síce musí byť vydaná, ale kľúčovou otázkou je, čo sa ňou dialo… Popravde, vrhá to vážny tieň podozrenia a natíska sa priveľa otázok, prečo tak pá Smolinský spravil. Po bratislavskej fabrike začalo kolovať viacero rečí, či to nebolo z dôvodu potreby získať čas, na možné upravenie tejto dokumentácie, nakoľko viaceré dokumenty by mohli vážne naštrbiť pestovaný imidž pána Smolinského ako spravodlivého zástancu práv zamestnancov a vzorného hospodára.

Luxusný život odborára?

17.11.2016

Som zamestnanec jednej veľkej fabriky na Slovensku, ktorá vyrába autá a náš odborový zväz Moderné Odbory Volkswagen sa v poslednej dobe dosť zmedializoval. Nejdem sa venovať pozadiu tohto konfliktu, ani ma to po pravde nezaujíma. Len mi to skrátka nedalo nenapísať pár riadkov a dať taký pohľad z vnútra o tom, ako naše odbory fungujú. Na úvod chcem povedať, že ja sám som [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 18812x
Priemerná čítanosť článkov: 9406x

Autor blogu

Kategórie